Celebryci chętnie otwierają restauracje. Widzą w tym potencjał na biznes. Sprawdzamy, co zjemy w knajpach znanych osób!
Celebryci zazwyczaj zdają sobie sprawę, że ich medialna obecność może być krótkotrwała bądź ograniczona w czasie. A to znaczy, że pieniądze, które zarabiają, nie będą wiecznie spływać na ich konto. Dlatego szukają pomysłów na biznesy, które zagwarantują im dochody na długie lata. Jednym z popularniejszych jest otwarcie restauracji. Sprawdzamy, które lokale należą do celebrytów!
Miłośnicy kuchni japońskiej mogą zjeść w restauracji Sushibu należącej do aktorki Soni Bohosiewicz. Lokal mieści się przy ul. Wielickiej 43 na Mokotowie. Atutem jest m.in. to, że sushi powstaje na oczach klientów, dzięki temu mogą mieć pewność, że serwowana potrawa jest naprawdę świeża. Oprócz sushi w przeróżnej postaci zjemy tu też japońskie sałatki oraz zupy. I chociaż restaurację prowadzi prawdziwa gwiazda, to dobrą informacją jest ta, że ceny są dość przystępne.
Przy ul. Ząbkowskiej 5 w centrum Pragi Północ w Warszawie mieści się restauracja Pausa Włoska, której właścicielem jest piosenkarz Czesław Mozil. Znajdziemy tu bogaty wybór win i dania typowo włoskie, jak sama nazwa wskazuje. W menu oprócz tradycyjnych dla tego kraju makaronów nie mogło także zabraknąć pizzy. Ceny dość przystępne, przykładowo za zupę dnia zapłacimy 12 zł, a za pizzę Margherita – 23 zł.
Aktor Piotr Adamczyk wraz z przyjaciółmi prowadzi od kilku lat restaurację Stary Dom przy ul. Puławskiej 104/106 w Warszawie. Zjemy tu mnóstwo typowych, polskich dań, jak np. tradycyjne śledzie, galaretkę z wieprzowych nóg z domowymi marynatami z Podlasia czy pieczone mięsa. Ceny nie są najniższe, ale sądząc po opiniach zadowolonych klientów – warto odwiedzić ten lokal. Docenić należy także z pewnością wyjątkowe wnętrze – drewno, kominek, blask świec tworzą unikalny, staropolski klimat.
Jeśli chodzi o restaurację Akademia przy ul. Różanej 22 w Warszawie, to wciąż pojawia się wokół niej mnóstwo plotek i niejasności. Jedne media podają, że jej właścicielem jest Borys Szyc, o czym sam informował podczas otwarcia – inne, że jest to nic innego jak dobry chwyt marketingowy. Mimo to jedzenie jest tu bardzo chwalone. Można tu skosztować dań, których na próżno szukać w innych knajpach, np. grillowaną ośmiornicę, karmazyna czy oryginalnie serwowane krewetki. Trzeba się jednak przygotować na wysokie ceny.
Magda Gessler nie bez powodu pomaga podupadającym restauracjom. Sama posiada ich kilka i to w różnych częściach Polski. Jej lokale – u Fukiera, Polka, AleGloria i Zielnik – znane są z tego, że dania serwują klientom najlepsi kucharze. I chociaż z pewnością potrawy są pyszne, to ceny są naprawdę wysokie. Gessler prowadzi także cukiernię Słodki Słony i trzeba przyznać, że na widok oferowanych słodkości wprost nie można się oprzeć.
Także koszykarz NBA – Marcin Gortat postanowił założyć restaurację. Jednak chcąc spróbować dań, które w niej serwują, musimy się wybrać do Orlando na Florydzie, bo to właśnie tam mieści się lokal należący do sportowca. Knajpa nawiązuje swoim stylem do lat 40., raz w tygodniu można tu posłuchać muzyki na żywo. Jeśli chodzi o menu, to zjemy tu najlepsze dania kuchni amerykańskiej i skosztujemy wykwintnych win i koktajli z całego świata. Warto też wspomnieć, iż restauracja ma aż 750 metrów kwadratowych i mogą tu się odbywać m.in. kameralne spotkania biznesowe (część lokalu jest do tego przystosowana).